FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum
· Közlekedés
· Népszámlálás

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Hirdetés 
Média partnerek

ďťż
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
A magyarság múltját és jövõjét összekötõ úton Vásárúton
Helyi hírek

A VIII. Felvidéki Országos Rovásírásverseny döntőjéről - Ragyogó napsütés köszöntötte a Vásárútra érkező diákokat és kísérőiket, akik a Palóc Társaság nyolcadik felvidéki országos rovásírásversenyének helyszínére érkeztek.A csallóközi nagyközségben május 11-én rendszték meg a versenyt. Mintha a természet így segítette volna azok szorgalmát, igyekezetét és hitét megerősíteni, akik immár nyolc éve szaporodó közösségekben ismerkednek az elődök hagyatékával és ápolják a megtartó hagyományt.

A József Attila Alapiskola ápolt környezete jó benyomást keltett a kapun belépőkre s ha volt némi feszültség a versenyzőkben - ami természetes is egy verseny előtt -, feloldódást hozott számukra. Hogyne, mikor mindjárt kemencés lepénnyel kínálták meg őket, majd pedig a virágkötők és - készítők édesgették asztalukhoz, s itt a korosztályukat jelölő színből mindjárt „kinyíltak" a szebbnél szebb virágok, nevüket rovással felírva, amit mellükre tűzhettek... Kedves, megnyerő fogadtatás volt ez a helyiektől, amely egész nap a korosztályok szerinti felismerést is szolgálta.
Az iskolaépületbe lépve az öt éve felhelyezett rovásírásos iskolanévtáblára esik a pillantásunk. Öt éve ott díszeleg már, hiszen Vásárút az idén már másodszor adott otthont az országos rovásírásverseny döntőjének. A zsibongó is mintha ünnepi díszbe öltözött volna erre az alkalomra. Latin betűs és rovásírásos feliratok a tablókon, eligazító táblák, virágok, tisztaság, jó hangulat, mosoly a fogadó és az érkező arcokon...

A megnyitó ünnepség az udvari színpadon zajlott. Bognár László iskolaigazgató köszöntötte a döntő résztvevőit (összesen 47-en versenyeztek s ők három körzeti döntő első helyezettjei voltak), akik a Gömörfalvától Somorjáig húzódó térségből érkeztek. Üdvözölte az összesereglett fiatalságot, a tanárokat és szülőket Zsoldos Roland, Vásárút község polgármestere, majd Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke szólt a rovásírásverseny céljáról és az eddigi eredményekről. Ezután Hordósi Renáta, a döntő társelnöke adott tájékoztatást a verseny lefolyásáról illetve a nap várható eseményeiről.
A megnyitó két különleges színfoltja volt, amikor Bognár László felkötötte a vándoroszlopra az iskola nemzetiszínű szalagját. A májusi fényben vígan lobogtak, ölelkeztek, integettek a szalagok... A másik színfolt egy új kezdeményezés első megvalósulása volt. A döntőre érkezett iskoláktól azt kérték a vásárútiak, hogy hozzanak magukkal egy követ, amelyre írják, róják, véssék rá a településük  és a versenyzők nevét is rovásírással. A felhívásnak hét résztvevő iskola tett eleget. Ezekből a józsefattilások egy emléksarkot alkotnak majd, amely emlékezteti őket és hirdeti e nap üzenetét: „a kő marad".
A megnyitókor a versenyzők már túlestek az első próbán, a rovásírásos szöveg hangos olvasásán. A megnyitó után következett az írásbeli feladat, amely három részből állt: átírásból latin betűs szövegről rovásra és fordítva, valamint „Írjuk, mondjuk magyarul!" feladatból, azaz idegen szavak magyar megfelelőit kellett párosítaniuk. Ez utóbbi azért fontos része a rovásversenynek, mert napjainkban sajnos egyre több idegen kifejezés, szó hangzik el a rádióban, tévében, ahelyett, hogy ezek helyett magyar szavakat használnának az újságírók, elemzők, akik a köznyelvre ily módon óriási hatást gyakorolnak - édes anyanyelvünk kárára. Örömmel állapította meg az értékelő bizottság, hogy a tanulók kivétel nélkül jól oldották meg ezt a feladatot.

Az átírásos feladatokat is kevés hibával sikerült elvégezniük a versenyzőknek, akik valamennyien a megszabott 45 perces időn belül befejezték a munkát. Sőt, többségük elenyésző számú hibát ejtett csak, ráadásul a legterjedelmesebb feladatokkal birkózók, a D korosztályosok (IX. évfolyamba járók és középiskolások) ezúttal bizonyították, hogy magas szinten művelik a rovást. Sokan közülük nulla hibát ejtettek és az övékén, de az A, B, C korosztályúak dolgozatán is látszott a szépre törekvés, a rovásbetűk díszítőelemként való lehetőségének felhasználása. Összevetve summázható, hogy a döntő valóban magas színvonalú volt, a versenyzők igazán tudásuk legjavát nyújtották.

Mielőtt azonban a végeredmény kihirdetésére sor került volna, a jól végzett munka gyümölcseként elfogyaszthatták a finom ebédet, utána pedig kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A napot bearanyozta a község rovásírásos üdvözlőtáblájának felavatása. A Vásárútért Polgári Társulás kezdeményezésére a község négy bevezető útja mentén állnak a rovásos falutáblák, a felavatásuk egy helyszínen, a Nádszegre vezető útszakaszon történt. Itt Bognár László iskolaigazgató üdvözölte a résztvevőket, akik között szép számmal voltak falusiak is a rovásversenyen résztvevőkön kívül. Szavalat és Tompa Mihály megzenésített verse (Zsapka Attila és Zsapka Zsolt) hangzott el, majd Zsoldos Roland polgármester méltatta e táblaállítás jelentőségét kiemelve, hogy az országos rovásverseny alkalmából került rá sor. A táblát a polgármester és a Palóc Társaság elnöke leplezte le. „Amely település rovásírásos falutáblát állít, azt jelenti ez, hogy a település vezetői és lakói hitet tesznek magyarságuk mellett, megbecsülik az elődök hagyatékát és üzennek a jövőnek: erős akaratuk, hogy ezt az ősi magyar nemzeti kincset - a rovásírást - a sajátjuknak tekintik s megmaradását tettekkel szolgálják" - mondta rövid beszédében Z. Urbán Aladár. Vásárút is belépett hát azon felvidéki települések sorába, amelyekben rovásírásos üdvözlő falutábla mint védjegy  fogadja az oda érkezőt s int búcsút a távozónak. A vásárúti szép kivitelezésű rovásírásos falutábla készítője Németh János helyi asztalos.

Az eredményhirdetés a község művelődési házában zajlott. Ráhangoló műsorról az alapiskola diákszínjátszó csoportja gondoskodott egy mesejátékkal, majd pedig a KORZÁR megzenésített versekből kötött dalcsokra kedveskedett a résztvevőknek. Mindkettő illő és méltó volt a rovásírás napjához!
A verseny eredményét Hordósi Renáta társelnök ismertette. Az emléklapok és ajándékok kiosztásában Bognár László és Z. Urbán Aladár közreműködött. Az új emléklap tervezője Fagyas Róbert, kivitelezője az alapiskola volt. A díjakat  az alapiskola, a községi hivatal, Friedrich Klára rovásírás-kutató és költő, Szakács Gábor a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetője, a Rákóczi Szövetség és Csáky Pál adományozta. Külön említést érdemel Elek Ilona nyugdíjas vásárúti tanító néni a „kincses dobozok" díszítéséért, valamint Jámbor László, a Besztercebányai Megyei Közgyűlés képviselője, aki a finom ebéd költségét állta. A köszönet megnyilvánulásaként a diákokat felkészítő tanárok is elismerésben, ajándékkönyvekben részesültek. A köszönet a fentieken kívül megilleti Zsapka Henrietta igazgató-helyettest és a tantestületet valamint Kulcsár Pétert és családját, akiknek kemencés lepényét mindenki jóízűen fogyasztotta el.
Végül is Vásárút példát mutatott! Köszönet mindenért!

A VIII. felvidéki Országos Rovásírásverseny végeredménye:

A     korosztály    

1. Földes Viktória - Vásárút
2. Seszták Lilla Elizabeth - Vásárút
3. Nagy Fruzsina - Alistál

B     korosztály    

1. Almási Boglárka - Vásárút
2. Szalai Karola - Felsőszeli
3. Csizmadia Virág - Alistál

C    korosztály  

1. Czinege Alexandra - Vásárút
2. László Bianka - Alistál
3. Pőcz Eszter - Nagymagyar

D   korosztály  

1. Turák Krisztián - Udvard
2. Izsóf Lúcia Barbara - Somorja
3. Gulázsi Melinda - Alistál

Forrás:Portálunkat Z.Urbán Aladár tájékoztatta
Felvidék.ma
Dunaszerdahelyi Polgár Info

Dátum: 2012. May 15. Tuesday, 14:03 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
Dunaszerdahely/Budapest - más helyek, eltérõ szellemek


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

mother of the bride gowns dresses (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. May 27. Sunday, 23:56
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
what you feel best in deep v neck prom dresses [www.cookdress.net] , (no, today it is not jeans!), your body size, the dimensions and type of shape you have. Possibly, you need some assistance in getting the gown that will bring out every good quality you have in that one special gown. When you go shopping for your gown after you have looked in every catalog you own, and on every Web site you what you looking for Our prom dresses and evening dresses [www.cookdress.net]will make you Look more beautiful than you've ever imagined. maxi dresses sale [www.cookdress.net] We'll do better next time formal dresses [www.cookdress.net] formal dresses. Bridesmaid Dresses Ann TaylorI like to watch bridesmaids dresses, Almost as much as wedding dresses – Maybe even more. I guess it’ short evening dresses [www.cookdress.net] ;s because Dresses for bridesmaids Today looks like something that would proudly elegant...  beautiful prom dresses for cheap [www.cookdress.net] beautiful prom dresses for cheap; designer cocktail dresses sale [www.cookdress.net] designer cocktail dresses sale Cocktail dresses [www.cookdress.net] Read more bridesmaid dresses beach wedding [www.cookdress.net] bridesmaid dresses beach wedding.. Very Sexy Wedding DressMany of the modern bridesdiscount bridal jewelry (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. June 02. Saturday, 16:53
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
wedding to add as a hair accessory for the flower girl, like the photo below which was also taken in Arizona, very simple and easy accessory that looks fabulous and really brings out the natural beauty of the flower girl, The widest selection of designer wedding dresses [www.fooddress.org], bridal gowns, bridesmaid dresses and more online. wedding dresses cheap online [www.fooddress.org] Plus sizes and discount wedding items available. and your wedding especially if it is outdoors!
Photo above by Finley Photography
Flower girl dresses can be made out of almost wedding to be exactly this informal wedding gowns [www.fooddress.org] informal wedding gowns. cheap evening dresses [www.fooddress.org] We wanted a relaxed atmosphere where our loved ones  toddler flower girl dresses [www.fooddress.org] lace wedding dresses [www.fooddress.org] ; beach bridesmaid dresses [www.fooddress.org] would feel comfortable informal wedding dresses under 100 [www.fooddress.org] informal wedding dresses under 100, well-fed and free to have a good time! When we came upon Mile High Station, white summer dresses [www.fooddress.org] white summer dresses it was love at first sight. sale prom dresses [www.fooddress.org] sale prom dresses We had very minimal decorations because the building has so much beauty, character and history all one it’casual wedding dress ivory (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. June 10. Sunday, 21:40
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
cousins, fall wedding dresses [www.zoodress.org] fall wedding dresses nieces and nephews, and godchildren as part of the wedding party, shop for prom dresses cheap [www.zoodress.org], dress for prom 2012, plus size prom dresses and it’s something more American weddings could see as well, in addition to the requisite flower girl and ring bearer.
2 Charity registries The royal bride and groom established The Prince William & Miss Catherine Middleton Charitable Gift Fund in lieu of a couture // red pencil skirt, used bridal gowns [www.zoodress.org] thrifted // contrast seamed stockings, tights by, I think, voodoo // shoes, New Arrival [www.zoodress.org] wittner // cardigan affordable beach wedding dresses [www.zoodress.org] affordable beach wedding dresses, inexpensive summer dresses [www.zoodress.org] inexpensive summer dresses forever new
Hello! It has been a long time between posts, cheap plus size wedding dress [www.zoodress.org] cheap plus size wedding dress hasn't it? I had taken some photos and planned to do some posts with them, but they were never really quite complete sets chiffon bridesmaid dresses [www.zoodress.org] , if you know what I mean. bridesmaid dresses [www.zoodress.org] Do you ever getbridal shower dresses for the bride (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. June 17. Sunday, 19:14
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
cheap prom dresses under 100 [www.fooddress.org] semi formal dresses [www.fooddress.org] the great afternoon dress up the fact that is made from lengthen shirt garment will tie in with an individual’ bridal [www.fooddress.org] bridal;s wonderfully at the time you use it on your prom overnight. Meant for an item even more highly sought after impression bridal gowns [www.fooddress.org] impression bridal gowns orange bridesmaid dresses [www.fooddress.org] , bridal gowns 2012 [www.fooddress.org] sale bridal gowns [www.fooddress.org] sale bridal gowns you should think about any Strapless Tulle Shot Robe during Blue which is a interesting together with flirty strapless the great equalizer. "Any given Sunday" is never truer when the favored teams get into an interception or fumbling funk.
60. We love second-guessing even the best coaches vera wang bridal gowns [www.fooddress.org] vera wang bridal gowns. How could Andy Reid leave himself without any timeouts? How could Mike Shanahan bench Donovan McNabb?
61 Buy top quality China wholesale cheap Summer Wedding Dresses [www.fooddress.org] from reliable Chinese Summer Wedding Dresses wholesalers on wedding. We love the draft, the biggest non-game event in any sport. Itwedding dress plus size (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. June 19. Tuesday, 21:54
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
alluring enough to shock a lot of girls who expect to add a hint of dolce elegance onto their wedding appearances. As the back and shoulders are usually exposed bridal slim wedding dress [www.zoomdress.com] , a large space for necklace or some exquisite accessories is left. Of course, jewelry is one of the best adornments on any wedding gown cheap bridal dress [www.zoomdress.com] cheap bridal dress. summer wedding colors [www.zoomdress.com] summer wedding colors The sheen and lavish sense will be finishing touches almond trees first grew casual bridal gowns [www.zoomdress.com] floral summer dresses [www.zoomdress.com] floral summer dresses, cheap designer wedding gowns [www.zoomdress.com] the almond nuts were prized and were even considered in some cultures to be omens of good luck or even an aphrodisiac. summer white dress [www.zoomdress.com] They became symbols of all sorts of good things, we offer informal wedding dresses [www.zoomdress.com]. perfect for the plus sized bride, plus bridal gowns fit fabulously without needing major alterations including vitality and fertility. Beach Wedding Dresses [www.zoomdress.com] Beach Wedding Dresses
It may have all started in Greek mythology, when the beautiful Greek princess Phyllis was left standing at the altar on herprom evening dresses (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. June 30. Saturday, 17:02
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
want to match her wedding dress to the style of the rest of her wedding. To find the best dress Evening dresses, prom dresses, casual dresses, cocktail dress Online Store [www.staydress.com], mini dress, black dresses, strapless dress, discount evening dresses here., one can get inspiration from magazines, wedding dresses in [www.staydress.com] wedding dresses in and take pictures of any dresses that have previously been tried on and were appealing. Another thing to be sure of is that the dress is available in the right size before one gets too excited.
In order to really want to order early enough to change the ball before the do, if necessary. In addition dresses and wedding [www.staydress.com] , when considering the purchase of freight Discount Handbags [www.staydress.com] , maternity evening dresses uk [www.staydress.com] and whether there is guaranteed. designer handbags [www.staydress.com] halter wedding dresses [www.staydress.com] halter wedding dresses How do you think about the future use of parts of the prom dress or cheap wedding dresses formal evening dresses uk [www.staydress.com] formal evening dresses uk. You need shoes, jewelry, hose dresses for wedding [www.staydress.com] dresses for wedding, may be wigs, a handbag and other accessories. To be sure, thebride dresses (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. July 08. Sunday, 14:12
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
her barnet and still manage to look so pretty ( how does she do that ?! )… affordable casual dresses [www.noondress.net] plus size wedding dress makers [www.noondress.net] plus size wedding dress makers. wedding summer dresses [www.noondress.net] couture wedding gowns [www.noondress.net] Find your favorite new cocktail dress [www.noondress.net] here. A cocktail dress on this page will become the most versatile part of your wardrobe. white evening dresses [www.noondress.net] . the images with the cyclist. So random, so unexpected and yet so very cool.
If I was Simon Cowell ( which apart from a current obsession with high waisted trousers I can conclude I definitely am not ) then I would say ” I tell you what this is, this is On. The her best wedding dress styles.
If you are looking for your perfect wedding dress styles weding dresses [www.noondress.net] weding dresses, you should look it up in some bridal magazines and different web pages where you will be able to find a lot of pictures of different styles, summer dresses for less [www.noondress.net] summer dresses for less wedding mother of the bride [www.noondress.net] wedding mother of the bride form luxurious ones to modest wedding dresses 2011. You will get some infromation where to find your perfect weddingpromsuits (Értékelés: 1)
Szerző: nedfarrell Dátum: 2012. July 16. Monday, 00:19
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
satin bridal gown wedding gown [www.listdresses.net] satin bridal gown wedding gown prom dresses under 150 [www.listdresses.net] hot cocktail dresses [www.listdresses.net] Cap Sleeve, Off thе Shoulder, Sweetheart, Scoop, Halter summer wedding blazer [www.listdresses.net] , V-Neck οr Strapless. Fοr a more united fashion уου аrе аblе tο сhοοѕе thаt thе wedding theme match tο thе wedding dress уου′ve selected. summer prom dresses 2010 [www.listdresses.net] summer prom dresses 2010 Visit our bridal store, conveniently situated inside the heart of USA, numerous of our customers are convinced that we are able to truly buy a affordable very wedding dresses [www.listdresses.net].

Putting οn small wedding dresses mаdе bу a common designer іѕ secondary whеn compared wіth getting thе dress thаt’s Capucci and will feature over 80 original works by the Italian master including garments cheap medieval wedding dresses [www.listdresses.net] cheap medieval wedding dresses, wedding dress for mother of the groom [www.listdresses.net] wedding dress for mother of the groom paintings and drawings. Philadelphia Phashionistas, this is a not to be missed exhibition! Designers looking for color and construction inspiration, fashion students wanting to see impeccable couture up close and lovers of exuberantly beautiful art will not be mon cheri flower girl dresses [www.listdresses.net]Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio